jenni

Suomalaista "Tekarijengiä" odotellessa

Putous-ohjelman vuoden sketsihahmo suosikit ovat jakaneet mielipiteitä. mm. Mummo-hahmo Hieno Åhlgreen on saanut eriäviä mielipiteitä. Putous-ohjelman perusteella nähdään millainen on ihmisten suhtautuminen asioihin oikeasti. Viime vuoden hahmo ”Sui-Hing” ei aiheuttanut kiivasta keskustelua, vaikka nimi ja puheet ovat hyvin vihjailevia.  Huumori on vaikea laji. Kaikkia sillä tuskin koskaan pystyy hauskuuttamaan. Kuitenkin harvoin ammattilaisten sketsistä tulee huono, eikä hauska.

Toisaalta on mielenkiintoista seurata, että mikä herättää katsojissa suurta kuohuntaa, sillä ihmisethän luokittelet toisiaan. ”Normaaleista” saa vitsailla, mutta sitten kun mennään tiettyihin ryhmiin, niin niistä ei ole lupa vitsailla. Ts. nämä ryhmät ovat erilaisia ja niitä pitää ”hyssytellä . Monikaan ei varmasti ajattele, että näin tehdessään eriarvoistaa ja vie normaaliuden kyseiseltä ihmisryhmältä. Niin kauan on eriarvoisuutta, kun ihmisiä luokitellaan. Varmasti kaikki erityisryhmiksi luokitellut haluaisivat kuulua siihen normaaleiden, ”tavisten” joukkoon.

 http://www.iltalehti.fi/viihde/2012010915053053_vi.shtml  ”Ikävä” tosi asiahan on, että kaikista tulee joskus vanhoja. Hieno Åhlgreenin voisi oikeasti olla olemassa, vanhuksethan voivat viljellä itsekin hyvin mustaa huumoria, ” Valoa kohti!”  Kuten aiemmassa blogissani jo kirjoitin http://jenni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85691-laakitaan-huumorilla , että vanhuksilta löytyy sitä huumoria ja se on kantava voima. Voi olla, että se pitää järjissään kuoleman lähellä. Vein vuosia sitten hoivakodissamme asuneelle rouvalle mehua huoneeseen. Mummo ilmaisi mehun värin perusteella, että mehu on laimeaa. Sanoin, että ihan hyvää se on, join sitä itsekin, etten ainakaan vielä ole kuollut! Tämä oli se ainut kerta, kun näin tämän rouvan oikeasti nauravan sydämensä kyllyydestä.

Nauretaan vaan kaikille hahmoille. Ei ne ole tehty ikeilemään vaan hauskuuttamaan. Ollaanko me suomalaiset välillä vähän liian arkoja? Loukkaannutaan toisten puolesta, kun luullaan, että he eivät osaisi sitä tarvittaessa itse tehdä tai halutaan ainakin olla paheksumassa ensimmäisenä. Belgialainen piilokamera-ohjelma, ”Tekarijengi”, jossa vanhukset rikkovat vanhusten käyttäytymis-odotuksia tempauksillaan, poistaa mielestäni hauskasti ennakkoluuloja ikäihmisten tosikkomaisuudesta. Tällaista suomalaisversiota odotellessa!

 

huumoria loppumetreillekin toivoen :D

 

Jenni

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kuten kirjoitat, huumori on vaikea laji. Yritin tuota ohjelmaa katsoa ja aloin välittömästi kaivata Velipuolikuun lyömättömiä hahmoja. Ja The Goodiesia (Hyväkkäät).

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Luulenpa että tuo "kohu" ja "kuohunta" ovat pikemminkin iltapäivälehtien tapa lisätä myyntiään, kuten niiden useimmat muutkin "kohut". Tikusta tehdään asiaa, ja oikeista asioista viis.

Näyttää pahasti siltä että myös itse Putous satsaa vain siihen mikä haalii katsojia eniten: kilpailu. Muu kolme neljännes ohjelmasta oli ainakin viimeksi aikamoista huttua. Itse kilpailuosuuskin kuihtui tässä vaiheessa pelkäksi esittelykierrokseksi.

Mutta katsojia oli toista miljoonaa ja sehän se nykyaikana on tärkeintä. MTV3 ja mainostajat kiittävät siitä, ettei mainosten katsojien haalintaan tuon kummempaa tarvita.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Huumoria kaiken ikäisille. Kuuntelija ilmineeraa, naurattaako.
Sitä en ymmärrä, että vanhalle miehelle puhutaan kuin lapselle,, Jarmo ottaa nyt puuroa (lusikka on mukamas helikopteri) ja sitten leikitään hämähämähäkkiä.

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

Petelius ja Kalliala on kyllä olleet sketsien parhaimpia tekijöitä. Velipuolikuuta, Tabua ja Hymyhuulia sekä Pulttiboisia on tullut jauhettua veljen kanssa VHS:ltä pienenä tyttösenä.
Näistäkin löytyy vähemmistöhuumoria, esim. "Mannet ja Nunnuka-miehet" sekä mummo-huumoria. Empä tiedä ymmärsikö noista silloin kukaan suivaantua ja loukkaantua?

Teppo Nygren

"Nunnuka-miehet" saivat joitakin takajaloilleen, sillä se antoi kuvan että lappalaiset olisivat juoppoja. Jos sekoittaa todellisuuden ja huumorin, niin sellaista tapahtuu. Huumorissa pitäisi ehkä ampua niin reilusti yli, että tyhmempikin ymmärtää sen huumoriksi, eikä näe siitä itseään.
Nämä puolestaloukkaantujat ovat vähän niinkuin stuntmaneja. Eivät oikeasti loukkaannu, mutta esittävät hyvin loukkaantuneita:D

a s

Ketonen ja Myllyrinne on aika hyvä kanssa, esim. tämä:

http://www.youtube.com/watch?v=moXcl9l_WGU

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Hieno Åhlgren on erittäin hieno.
http://www.youtube.com/watch?v=Q62FGKHZN8w
Viime vuonna munamies. Paras kaikista:)

Sepetius Kangas

Putous on ollut pienoinen pettymys. Tosin en pidä sen lajin huumorista. Huumorissa tarvitaa hieman älykkyyttäkin. Ei riitä, että esittäjä on hassun näköinen ja mölisee ja viutoo. Pieni ripaus älyä puheisiin ja liikkeisiin. Toki kehdossa lojuvat vauvat ymmärtävät kyllä hassujen naamliikeiden huumorin ja nauravat. Taidan olla vaan yksinkertaisesti liian vanha. ps. Pidän englantilaisesta huumorista vaikka kaikkea en kielitaitoni vuoksi kunnolla ymmärrä. (onneksi joissain on hyvä suomennos)

Jouko Koskinen

Katsoinpa Putousta eilen kun Jenni sitä kehui (jos oikein ymmärsin) :(

"Vanha suola janottaa" nousi asteikossani katsottavien listalle.

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

Kirjoitukseni oli lähinnä kommentti ihmisten tosikkomaisuudelle ja sille, että on kirjoittamattomat säännöt kenestä on lupa vitsailla ja kenestä ei. Putous kevyttä viihdettä koko perheelle ja tehty niin, että viihdyttäisi monen ikäistä.

Jouko Koskinen

Niinpä - kiitos muuten samalla uudesta upeasta kuvasta!

Tosikkomaisuus lienee omakin ongelmani kun en noita "lastenohjelmia" jaksa.
Lähinnä tarkoitan k12 - k18 räiskintä-äksioonia. Eivät ne ole aikuisille tehtyjä.

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

:) Vanha kuva oli vähän liian kesäinen näiden nietosten keskellä.

Keneen uppoaa mikäkin huumori, makuasia.